Kanadensare - Massor med kanadensare

Kanadensare - Kanoten

Kanadensare - Kanoten

Kanadensare en är öppen kanot som är är uppbyggd med spant och tunna ribbor tillverkade av klena trästammar. Det var de nordamerikanska indianerna som utveckande denna formen av kanot.

Som ytskikt till kanadensarna användes näver från björkar. Björknävern tätades med som tätades med varm kåda. Även andra träslag än björk användes såsom ceder, alm och på vissa ställen även gran.

Kanadensarens utveckling

Kanadensarens utveckling

Kanadensarna har sett likadan ut i flera hundra år. Indianernas sätt att bygga kanadensare anammades av de första nybyggarna och pälsjägarna.

Kanadensaren har paddlats med en paddel eller stör i lugna vatten som t.ex. floder, bäckar och insjöar.

Kanadensarna expanderar

Kanadensarna expanderar

Kanadensarna är väldigt smidiga att paddla fram i en annan svårtillgänglig träng och kunde lasta mycket vilket var viktigt för att kunna transportera de tunga stora pälsarna. Storleken på kanadensarna växte också för att kunna bära mer last.

Efterfrågan på bra båtar ökade i samband med att pälshandel tilltog i framförallt Kanada. Redan 1750 startades den första fabriken av kanadensare i Trois-Rivieres som ligger 200 km nordöst om Montréal in provinsen Quebec i Kanada. De största kanadensarna som byggdes kunde rymma 12 pälsjägare och ta en last på omkring 2.5 ton.


Meny - Kanadensare
Till förstasidan på www.kanadensare.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
KulKanoterMänniskorNyheter