Kanadensare - Massor med kanadensare

Kanadensiskt körkort

Kanadensiskt körkort

Om du avser att flytta till Kanada eller bo i Kanada under en längre tid är det bra att veta vilka körkortsregler som gäller. Som svensk med svenskt körkort kan du använda detta i Kanada under en begränsad tid. Det går också att hyra bil i Kanada och köra inom landet och till USA med sitt egna körkort.

Hur länge du kan använda ditt svenska körkort i Kanada beror på i i vilken provins du kommer bo i. I t.ex. Ontario kan du använda ett svensk körkort i 60 dagar innan du måste byta. Detta gäller även för alla andra länder och även för andra provinser i Kanada. Som svensk kan du inte byta körkortet rakt av till en Ontariokörkort utan måste ansöka om detta.

Byta till ett Kanadensiskt körkort

När du ska ansöka om att få byta till ett kanadensiskt körkort är det viktigt att du läser igenom reglerna för den provins som du kommer att bo i.

För att byta ska du kunna visa bevis på att du har körerfarenhet sedan tidigare. Bäst är att få ett officiellt brev på engelska från Körkortsregistret där det står hur länge du har haft körkort.

När du ska ansöka om ett nytt kanadensiskt körkort måste du göra detta personligen och infinna dig på ett DriveTest Centre. När du ansöker om att få ett nytt körkort i t.ex. Ontario ska du också:

Körkort i Kanada
  • Ta med personbevis på engelska i någon form
  • Visa upp ditt svenska giltiga körkort
  • Ta med en översättning till engelska av ditt körkort. I t.ex. Ontario får översättningen inte vara gjord i Sverige utan av en ackrediterad översättare eller av ambassad och konsulat.
  • Ge pappret från körkortsregistret som bevisar dig körduglighet
  • Betala avgiften
  • Genomgå en synundersökning
  • Fylla i ansökningsformuläret
  • Du kan också få göra ett skriftligt prov samt en uppkörning innan du får körkortet

De mest centrala DriveTest Centre i huvudstaden Ottawa är:
DriveTest Centre

1570 Walkley Road
Ottawa, ON K1V 6P5
(613) 731-1960


Meny - Kanadensare
Till förstasidan på www.kanadensare.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
KulKanoterMänniskorNyheter